„Камера 300“ - 2015

Од избраните филмови во официјална конкуренција, а според Правилникот и пропозициите, жирито ги додели следните награди:

  • GRAN  PRI  наградата „Плакета Милтон Манаки“ за најдобар филм на фестивалот му се доделува на филмот „AREFI, THE SHEPHERD“ („Арефи, овчарот“ на авторот DANIEL ASADI FAEZI од Германија;
  • „ЗЛАТНА КАМЕРА 300“ за филмот „MOZAIK“ („МОЗАИК“) на авторот FRANC KOPIC од Словенија;
  • „СРЕБРЕНА КАМЕРА 300“ за филмот „МАРКОВ БУНАР“ на авторот ВАЛЕНТИНА ИЛИЕВСКА од Р. Македонија;
  • „БРОНЗЕНА КАМЕРА 300“ за филмот „УМИНА ДУША“ од авторот ЈОВАН НАУМОСКИ од Р. Македонија;
  • ЗЛАТЕН МЕДАЛ НА UNICA за филм кој поттикнува истражување му се доделува на филмот „КИНОТО НА ТЕРЗИЈАТА ЈОНЧЕ КАРАМИТРЕ“ од авторот ПЕТАР УЗУНОВСКИ од Р. Македонија;
  • ПЛАКЕТА НА ОПШТИНА БИТОЛА ЗА НАЈДОБРА КАМЕРА за филмот „КОВАЧ“ од авторите ГОРАН ПОПОСКИ И АНАСТАСИЈА БОШКОСКА од Р. Македонија;
  • ПЛАКЕТА ЗА РЕЖИЈА „ДРАГИ САВЕВСКИ“ на авторот ВЛАДИМИР ИЛИЕВ од Р. Бугарија за филмот „СТРАСТ ПОКРАЈ ДУНАВ“;
  • ПЛАКЕТА ЗА МОНТАЖА на авторот SONIA STEGER од Австрија, за филмот „GOOD MORNING KASHMIR“ („ДОБРО УТРО КАШМИР“);
  • ПЛАКЕТА ЗА ИДЕЈА на авторот ПЕРО КОВАНЦАЛИЕВ од Р. Македонија за филмот „ВУЈЧЕ“;
  • ПЛАКЕТА ЗА РЕПОРТАЖА на авторот ЉУПЧО ПЕТРОВСКИ од Р. Македонија за филмот „ЗА ДЕНОТ“;

Избери едиција